– 5-13 FEBRUARI 2013 – AMUZ –

Denkt u bij Johann Sebastian Bach spontaan aan een lichtvoetige danspas? Een elegante sprong in de lucht, een wufte armslag of een sierlijke pirouette? De meester van de Duitse barok wordt al te vaak in een serieus, zelfs zwaarmoedig hokje geduwd. Bachs muziek zit echter vol verwijzingen naar de dansen van zijn tijd.

In de barok waren dansen bijzonder geliefd, zowel bij het volk als bij de aristocratie. De dansvormen zouden ook een eigen, puur muzikaal leven gaan leiden en als inspiratiebron dienen voor componisten. Zo ontstonden suites, letterlijk ‘opeenvolgingen’ van verschillende gestileerde dansen, zoals een allemande, courante, sarabande, gigue, menuet, gavotte of bourree. Elke dans had daarbij een eigen karakter en tempo; van de plechtstatige allemande in 4/4-maat, tot het lichte menuet in driekwartsmaat.

Met die dansen ging Bach creatief aan de slag en hij verwerkte ze in suites, ouvertures en partita’s voor verschillende instrumenten. Toegegeven, die zijn al ver verwijderd van eenvoudige dansmuziek, en zoals we konden verwachten, vormde Bach – met zijn genialiteit en vernuft – de dansen om tot meesterwerken van de laatbarokke instrumentale muziek. De opbouw van de ouvertures en partita’s is daarbij te vergelijken met die van de suite: als een opeenvolging van dansen. Zo zijn er ouvertures voor instrumentaal ensemble en voor klavecimbel, en suites en partita’s voor een solo-instrument – cello, klavecimbel, viool, luit en traverso. In enkele dagen tijd kan u in AMUZ Bachs suites leren kennen. Klik <HIER> voor meer informatie over het concert. 

Festivalabonnementen

Last van keuzestress? Wij maken het u gemakkelijker (en voordeliger): 

Abonnement BACHSUITESinPRIMETIME 1

Rang 1: € 99,20 / € 83,20
Rang 2: € 83,20 / € 70,40

Inbegrepen concerten: 10 & 12 februari
Mahan Esfahani – Emmanuelle Bertrand – Bart Jacobs – Amandine Beyer – Kenneth Weiss – Pierre Hantaï

Abonnement BACHSUITESinPRIMETIME 2
Rang 1: € 73,60 / € 60,80
Rang 2: € 60,80 / € 51,20

Inbegrepen concerten: 11 & 13 februari
Bertrand Cuiller – Jakob Lindberg – Anna Besson | Sofya Gandilyan – Jean-Guihen Queyras

Meer info & bestellen

Cadeaukaart 

Geeft muziek u vleugels en inspiratie en wilt u dat graag delen? Dan heeft u het ideale geschenk gevonden! De ontvanger kan de cadeaukaart inruilen voor tickets voor een of meerdere voorstellingen uit het AMUZ-programma tot het totaalbedrag is bereikt. De cadeaukaart kan online worden verkregen en besteed. Elke kaart blijft twee jaar geldig na aankoop.

Geeft u liever een gedrukte cadeaukaart (zie afbeelding) in plaats van een online cadeaukaart? Koop hem op afspraak aan onze ticketbalie. Een afspraak maken kan via +32 3 202 46 69 of tickets@amuz.be

Door gj