Eenstemmige en meerstemmige muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe dan? Dat vist Laus Polyphoniae 2024 graag voor u uit.

Regelmatig geven we u aan de hand van een artikel of interview meer inkijk in een van de concerten tijdens ons oudemuziekfestival Laus Polyphoniae, dat plaatsvindt van 23 augustus tot en met 1 september op de mooiste locaties van Antwerpen. Wij geven u alvast een impressie van de meest verrassende stemmen en knapste staaltjes muzikaal vlechtwerk tijdens deze editie VOX\VOCES, eenstemmig\meerstemmig.

Vandaag: “Josquins melodieën stuwen je voorwaarts. Individuele stemmen ageren en reageren op een strikte, onderliggende puls. Fluisterende duo’s barsten uit in krachtige tutti’s. Onafhankelijke stemmen komen plotseling samen om diepe gevoelens uit te drukken. Zijn muziek kan gebeiteld en krachtig zijn, maar ook klagend, treurig en baldadig. Ze kan laten lachen of doen vechten tegen tranen.” Jesse Rodin, artistiek leider van Cut Circle en Associate Professor of Music aan Stanford University, is gefascineerd door de muziek van Josquin des Prez. Tijdens zijn lezing op 28 augustus deelt de renaissancespecialist zijn visie op de uitvoering van muziek van Josquin: een exclusief rondje muziekwetenschap waarmee u in geen tijd weer helemaal mee bent met het onderzoek naar de polyfonist aller polyfonisten. Rodins Engelstalige toelichting sluit aan bij het concert van Cut Circle op 27 augustus.  

>meer lezen klik hier<

Door gj