• DUBBELCONCERT – 24 maart in Tielen – 28 april in Genk –
  • Dialogue passionnée
  • KAMERKOOR
  • A CHANTAR
  • Artistieke leiding: Tim Juwet  
  • Continuo: Paul Geusens & Koenraad Sterckx

Psalmen en responsoria van Charpentier, Nees, Miškinis, Whitbourn ea. 

Parijs anno 1700. In de Jezuïetenkloosters weerklinkt hemelse muziek van de hand van Marc-Antoine Charpentier, “maître de musique” van de Sainte-Chapelle in Parijs. In zijn tijd was hij een echte vernieuwer die een nieuwe muzikale taal ontwikkelde doordrongen van tonale harmonie en tegelijk ook kleurrijk door middel van gebruik van chromatiek en dissonanten. 

Centraal in dit concert van Kamerkoor A Chantar staan een selectie psalmen en responsoria die verbonden zijn met de vasten- en passietijd. De teksten zijn een voorafname van de kruisiging van Jezus en roepen een spectrum aan gevoelens op: droefenis voor hetgeen staat te gebeuren, het verlangen om het zware lot te ontvluchten, de schreeuw om hulp en om verlossing van ellende en angsten. 

Naast deze staaltjes van geraffineerde Franse barok verkent het koor nieuwe horizonten door de zeventiende eeuwse versies van Charpentier tegenover dezelfde teksten te zetten in toonzettingen van hedendaagse componisten zoals Vic Nees, Vytautas Miškinis en James Whitbourn. Benieuwd wat deze vergelijking geeft? Kom dan zeker luisteren. 

Het betreft een dubbelconcert: hetzelfde concert wordt door KOORLINK twee maal geprogrammeerd maar dan op verschillende datums, en op verschillende locaties. 

Door gj