Een nieuwe adem in Galerie Papillon

Zaterdag 2 april openen we eindelijk terug een tentoonstelling in Oostende, en dit keer in Galerie Papillon, in opperbest gezelschap: Panamarenko, Tom Herck, Koen Fillet, William Sweetlove, Rob Vanoudenhoven, Ulrike Bolenz en Dirk De Keyzer.

Na de vernissage zal de tentoonstelling open blijven telkens op vrijdag tot zondag telkens van 14 tot 18 uur.
Adres GALERIE PAPILLON: Madridstraat 2 in Oostende.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Waar kunstenaars tot het midden van de negentiende eeuw meestal in meerdere of mindere mate de werkelijkheid imiteerden, hebben ze diezelfde werkelijkheid daarna juist vaak in vraag gesteld, vanuit andere invalshoeken belicht of zelfs gewoon losgelaten. Denk bijvoorbeeld heel concreet in Oostende aan Ensor en Spilliaert: zij wisten als geen ander dagelijkse tafereeltjes te schilderen, maar creëerden in hun belangrijkste werken een gevoel van vervreemding en onbehagen dat nu nog altijd intrigeert en fascineert.

Dat de wereld er na de Corona-episode anders zou gaan uitzien, was te voorspellen. Maar dat onze samenleving zo’n grote schokken zou ondergaan, daar staan we nog iedere dag van te kijken, en het einde is nog niet in zicht. We zijn nog niet aan de nieuwe papatjes, de nieuwe wereldorde is nog niet in de plooi aan het vallen. Strange days have found us, zong Jim Morrison met de Doors in 1967, eveneens een periode van grote verandering, en dat is meteen het motto van de nieuwe tentoonstelling in Galerie Papillon, die werk verenigt van Ulrike Bolenz, Dirk De Keyzer, Koen Fillet, Tom Herck, Panamarenko, Bart Ramakers, William Sweetlove en Rob Vanoudenhoven. Acht heel verschillende artiesten, acht verschillende kunstdisciplines, één rode draad: het onbehagen dat met verandering gepaard gaat.

Met de tentoonstelling “Strange Days” vindt Galerie Papillon een nieuwe adem. Vanaf nu wordt er iedere twee maanden een tentoonstelling georganiseerd rond een actueel thema, met jonge kunstenaars en gevestigde waarden uit binnen- en buitenland.

Strange Days” loopt van 2 april tot 29 mei 2022, iedere vrijdag tot en met zondag van 14 tot 18u. De vernissage vindt plaats op 2 april om 15u met een openingswoord door Bart Plasschaert, schepen van cultuur en vrije tijd Oostende, en inleiding door Yves Joris, redacteur van the Art Couch.

Over Galerie Papillon

De gebroeders Degrave behoren tot de beruchtste zeevaarders die Oostende ooit heeft gekend. Op 3 maart 1894 werden ze na een avontuurlijk leven in Brest schuldig bevonden aan moord en piraterij en ter dood veroordeeld. Hun straf werd omgezet in levenslange gevangenschap op Duivelseiland, waar veertig jaar later ook Henri Charrière (Papillon) zou belanden en ontsnappen. Dat verhaal vol avontuur en vrijheidsdrang inspireerde de oprichter van de galerie, Jacques Lanoye, zoon van Robert Lanoye en … Augusta Degrave. Hij maakte van de galerie een echte vrijplaats van moderne kunst, met tentoonstellingen van Irénée Duriez, Raoul Servais en talloze andere kunstenaars.

Galerie Papillon
Madridstraat 2
8000 Oostende
info@galeriepapillon.be
www.galeriepapillon.be

Door gj