– Zopas beschermde tramhokje Bredene Renbaan krijgt in primeur nieuw Vlaams herkenningsteken beschermd erfgoed –

07 september 2023.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt het Bredense tramhokje ‘Breedene Renbaan’ als monument. De iconische tramhalte krijgt bovendien de primeur om het nieuwe herkenningsteken beschermd erfgoed te dragen.

Wie met de tram aan Bredene Renbaan afstapt kan er niet omheen. Dit honderd jaar oude tramhokje is een art-nouveauparel. Het gaf de voormalige renbaan die er vlakbij lag, en waarvan ook nog heel wat straatnamen in de buurt naar verwijzen, het nodige prestige. Nu men in Bredene de honderdste verjaardag van het tramhokje viert is de opstart van een beschermingsprocedure zeker op zijn plaats’, aldus minister Matthias Diependaele. ‘Vlaanderen is gezegend met een rijkdom aan erfgoed. Dat kan gaan om een kapelletje of bunker, een historisch landschap of een kasteel, maar evengoed een archeologische site of molen. Dat erfgoed geeft ons identiteit, kleurt onze omgeving en maakt Vlaanderen tot een florerende plek om te wonen, te ondernemen of te bezoeken. En daar mogen we ongelooflijk trots op zijn.  Met dit herkenningsteken kunnen eigenaars en beheerders hun erfgoed herkenbaar maken als beschermd erfgoed. Laten we allemaal samen fiere ambassadeurs van ons erfgoed worden en ons beschermd erfgoed in de kijker zetten.’

Historisch tramhokje Renbaan in Bredene beschermd als monument

Het tramhokje Bredene Renbaan is dit jaar exact honderd jaar oud. De ‘tramstatie station Breedene Hippodrome’ zoals het in 1923 heette, speelde een belangrijke rol in de groei van Bredene als badplaats. Het netwerk van de buurtspoorwegen was ooit heel uitgebreid, en slechts enkele tramhokjes bleven bewaard. Het tramhokje in Bredene is daarenboven uniek omdat beton werd gebruikt in combinatie met een late art-nouveaustijl. Door de architectuur van het schuilhuisje en de sierlijke in het beton uitgespaarde opschriften was het tramhokje een uithangbord en herkenningspunt voor de prestigieuze paardenrenbaan. Het blijft een iconisch gebouw tot op vandaag en wordt beschermd omwille van die historische en architecturale waarde.

Schepen van ruimtelijke ordening Kristof Vermeire, die het initiatief nam voor de bescherming van het tramwachthuis, is bijzonder tevreden: “We zijn fier op ons erfgoed en het is voor Bredene een echte meerwaarde dat dit beeldbepalend gebouw aan de Koninklijke Baan nu beschermd is.  Naast het architecturale aspect vertelt dit gebouw ook een belangrijk verhaal van onze gemeente. Tegelijkertijd zijn we de minister dankbaar voor de primeur dat het nieuwe herkenningsteken hier in Bredene bekend wordt gemaakt.”

Het tramhokje in Bredene bedient al 100 jaar onze klanten, en zal dat als beschermd monument nog lang blijven doen. Ik ben trots dat we dit stukje industrieel erfgoed blijven gebruiken en beheren, dat is duurzaam en het is natuurlijk gewoon een heel mooi tramhokje. Onze reizigers zullen dankzij het nieuwe herkenningsteken er op attent gemaakt worden dat ze aan een speciale halte zijn op- of afgestapt”, aldus een tevreden Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

Een nieuw herkenningsteken

Vlaanderen telt 11.408 beschermde monumenten, 1563 beschermde stads- en dorpsgezichten, 677 beschermde cultuurhistorische landschappen en 49 archeologische sites. Met dit nieuwe herkenningsteken krijgt deze rijke en diverse groep erfgoed één gezicht: een schildje in de huisstijl van de Vlaamse overheid met het logo ‘Vlaanderen is erfgoed’. Beschermd erfgoed is duurzaam en ook dit nieuwe herkenningsteken is duurzaam en weersbestendig. We maken dus komaf met de verschillende schildjes die in het verleden gebruikt werden. Eigenaars en beheerders kunnen hun erfgoed zo meer zichtbaarheid geven.

Matthias Diependaele: “Laten we al die prachtige monumenten, landschappen en archeologische sites in Vlaanderen herkenbaar maken als beschermd erfgoed. Ik doe dan ook een warme oproep aan alle eigenaars en beheerders om dit herkenningsteken aan te brengen op hun erfgoed. Het is gratis te bestellen bij het agentschap Onroerend Erfgoed.”

Meer weten?

Over het nieuwe herkenningsteken: https://www.onroerenderfgoed.be/herkenningsteken

Over het tramhokje Bredene renbaan: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/54428

Door gj