– van 12 tot 15 oktober 2023 –

In het middeleeuwse Kasteel van Laarne kun je een nieuwe bloemenexpo gaan bewonderen. Floraliën Gent en erfgoedstichting Herita slaan voor de tweede keer de handen in elkaar om een historische plek letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes te zetten. Na het Paleis op de Meir in 2022 is de bijzondere waterburcht van Laarne aan de beurt. De expo krijgt de titel Bloemenbanket en staat helemaal in het teken van florale tafeldecoraties

Dat een feesttafel niet compleet is zonder een prachtig bloemstuk, dat zullen de bezoekers van Bloemenbanket geweten hebben. Een tiental floristen uit binnen- en buitenland laat zich inspireren door de weelderige vertrekken en de grandeur van het kasteel. Het resultaat wordt een expo met zeer uiteenlopende, florale tafeldecoraties in de verschillende ruimtes van de burcht: van de ridderzaal tot de heksentoren! Een eigenzinnig samenspel tussen historisch kader, florale kunst en opvallend servies. 

Herita directeur Matthias Francken is enthousiast: “Onze monumenten verdienen het om in de bloemetjes te worden gezet. Deze expo is een gelegenheid voor alweer een nieuw publiek om het uitzonderlijk mooi bewaarde Kasteel van Laarne te ontdekken. Wist je dat de eerste steen van deze burcht meer dan 700 jaar geleden werd gelegd?”  

Curator Pieter Toebaert van Floraliën Gent vult aan: “Het is zo’n meerwaarde om te kunnen tentoonstellen in de erfgoedsites van Herita. Vanuit historisch oogpunt zijn bloemen en florale installaties nooit gecreëerd om in steriele kamers te worden getoond. Bloemen en planten hebben altijd integraal deel uitgemaakt van onze leefomgeving. Het is uitdagend en inspirerend om florale kunstenaars te mogen uitnodigen voor de aankleding van dit eeuwenoude monument. Bovendien voelt het aan als een thuismatch, als bijzonder project in onze eigen achtertuin: Laarne ligt op een boogscheut van onze thuisbasis Gent.” 

Standaard tickets voor een bezoek tussen donderdag 12 en zondag 15 oktober kosten € 15 in voorverkoop en € 17 aan de kassa. De expo is gratis voor leden van Herita. Er zijn ook preview tickets aan € 20 voor een exclusief bezoek op woensdag 11 oktober, voorafgaand aan de officiële opening. Reserveren kan online via www.kasteelvanlaarne.be.

https://herita.us19.list-manage.com/track/click?u=42adc5092bf2a25186e478b76&id=429399610e&e=d3d547cff2

Tickets & arrangementen 

Standaard tickets: 12 tem. 15 oktober 2023

  • Volwassene: € 15 (VVK), € 17 (aan de kassa)
  • Mensen met een handicap of beperkte mobiliteit: € 8
  • Jongere (6 – 25 jaar): € 5
  • Kind (< 6 jaar): gratis
  • Herita-lid: gratis

Preview tickets: 11 oktober 2023

  • Exclusieve toegang tot de expo vóór de officiële opening
  • € 20 (VVK & aan de kassa)

Groepsbezoeken: 12 tem. 15 oktober 2023 

  • Donderdag 12 tot zondag 15 oktober
  • Voor groepen vanaf 15 personen
  • Overdag: € 13 per groepslid
  • Nocturne met bubbels: € 25 per groepslid

Reserveren kan online via www.kasteelvanlaarne.be.

Over het Kasteel van Laarne 

Een oorkonde maakt voor het eerst melding van ‘int hof te Laerne’ in 1294. De spitse ronde torens en imposante vierkante donjon stammen nog uit die tijd. In de loop der eeuwen wordt er duchtig verbouwd. Het slot groeit uit tot een adellijke zomerresidentie, een maison de plaisance. In 1673 wordt Laarne verheven tot baronie. In die tijd krijgt het domein zijn actuele uitzicht: de hoofdingang wordt verlegd naar het dorp, er komt een lange dreef naar de kerk en vier paviljoenen op de erekoer. Vandaag ademt het Kasteel van Laarne nog steeds grandeur: uitzonderlijke meubels, wandtapijten en schilderijen zorgen voor een onvergetelijk bezoek!

Adres 
Eekhoekstraat 5
9270 Laarne
+32 (0)9 230 91 55
kasteelvanlaarne@herita.be
www.kasteelvanlaarne.be

Door gj