-medegedeeld: tekst en foto’s © Antwerp Symphony Orchestra-

Muziek maakt al langer deel uit van het filmgenre dan gesproken tekst. Meer nog dan ballet is film daarom dé discipline bij uitstek die in symbiose staat met de muziek. Van 10 t.e.m. 17 september brengt het Antwerp Symphony Orchestra een week lang parels uit meer dan een eeuw muzikale bioscoopgeschiedenis.

Van stille film tot een echte Hollywood blockbuster: dit is een week waarin zowel filmfanaten als muziekliefhebbers afzakken naar de zachte zetels van de Gouden Zaal. Charlie Chaplin, John Williams, Buster Keaton, Camille Saint-Saëns en zelfs een prentenboek van Dan Brown passeren de revue. Met een live uitvoering van de soundtrack zet het orkest de muziek op de voorgrond. Zo wordt je filmavond een buitengewone beleving voor al je zintuigen tegelijk, een ervaring die je zeker een keer meegemaakt moet hebben.

Vanaf 2 concerten in de filmweek ontvang je 10% korting op je losse tickets!

Dan Browns Wildedierenorkest

zo 10.09.2023 – 14:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Maak kennis met Maestro Muis en de wondere wereld van het symfonische orkest. De live muziek door het Antwerp Symphony Orchestra en vertelling door Vic De Wachter nemen je mee op een vrolijke reis over land en zee. Vertrek met het hele gezin op een muzikaal avontuur in de Koningin Elisabethzaal! Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Tickets: -12 jaar: €12 / +12 jaar: €16

Info & tickets

Charlie Chaplins Modern Times

woe 13.09.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Charlie Chaplin was ongetwijfeld een van de invloedrijkste acteurs en regisseurs aller tijden. Hij componeerde zelf vaak ook de muziek voor zijn films, zoals het beroemde Modern Times, een satirische succesfilm over de Grote Depressie.

Het lied Smile – een van de vele hoogtepunten uit de soundtrack – werd gecoverd door verschillende artiesten van Nat King Cole tot Lady Gaga.
 

Tickets vanaf €21

Info & tickets

Buster Keatons Sherlock Jr.

zo 10.09.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Buster Keatons meesterwerk uit 1924 vertelt het verhaal van een arme, jonge filmoperator die detective wil worden. Wanneer hij van diefstal beschuldigd wordt, zet hij alles op alles om zijn onschuld te bewijzen. Nog op het programma: L’assassinat du duc de Guise uit 1908, met filmmuziek van Camille Saint-Saëns! 

Tickets vanaf €16 Info & tickets

Jurassic Park live in concert

za 16.09.2023 – 19:30
zo 17.09.2023 – 14:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Vier de 30e verjaardag van Jurassic Park in stijl! Geniet van deze baanbrekende film met een voltallig symfonisch orkest dat de fantastische muziek van John Williams tot leven brengt. Welkom… in Jurassic Park!

Na het filmconcert van zondag 17 september neemt comedian Xander De Rycke een live podcast op over Jurassic Park. Meer info

Tickets vanaf €46 Laatste tickets!


Klassiek in de stad
Gratis openluchtconcerten op het Sint-Jansplein in Antwerpen

Naar goede gewoonte sluit het Antwerp Symphony Orchestra de zomer af met gratis openluchtconcerten op het Sint-Jansplein. Op zondag 3 september geniet je in het hartje van Antwerpen gratis van zomerse accordeonklanken en highlights uit de mooiste filmmuziek door het Antwerp Symphony Orchestra, van het jonge geweld van het Re-Mix Orchestra, of kan je je lievelingsmuziek horen bij Radio Klassiek in de Stad. Een hele dag lang vormt het plein een hotspot voor alle Antwerpenaren!

Bekijk hier het programma

11:00 – 12u15: Filmmuziek op het Sint-Jansplein

Een zomers programma met het beste uit de filmmuziek, met componisten als John Williams, James Horner en Leonard Bernstein.

12u30 – 16u00: Radio Klassiek in de Stad

Vraag je favoriete opnames van het Antwerp Symphony Orchestra aan, en hoor hoe je lievelingsmuziek weerklinkt over het Sint-Jansplein. Elke inzending maakt bovendien kans op een uniek cd-pakket!
Of kom langs aan onze stand op het plein voor doorlopende animatie en activiteiten.

18u00 – 19u00: Re-Mix Orchestra in open lucht

Deze energieke bende van jonge musici tussen 12 en 26 brengen eigen creaties over alle genres heen, samen met coach Paul Griffiths en special guest Marieke Van Ransbeeck.

19u30 – 21u15: Een zomeravond met accordeonklanken

Van melancholisch tot extatisch, van zwoel tot overpeinzend: de accordeon kan zowat alle genres aan. Gwen Cresens, Antwerpenaar en accordeonfenomeen, vergezelt het Antwerp Symphony Orchestra op het podium van het Sint-Jansplein voor symfonische topwerken bij zonsondergang, onder leiding van dirigent Risto Joost. 

Bekijk hier het programma


Galaconcert met Pretty Yende

za 23.09.2023 – 20:15
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Tijdens het jaarlijkse gala verwelkomen we de fenomenale Zuid- Afrikaanse sopraan Pretty Yende. Zij behoort niet alleen tot de top van de operawereld, met hoofdrollen in het Teatro alla Scala in Milaan en de Metropolitan Opera in New York, maar mocht recent ook de kroning van koning Charles III sieren met haar prachtige stem.

Samen met het Antwerp Symphony Orchestra en dirigent Lorenzo Passerini brengt ze muziek van barok tot Bernstein, met een genereuze selectie uit het Italiaanse operarepertoire van grootmeesters als Rossini, Verdi en Puccini. In de fonkelende akoestiek van de gouden Elisabethzaal schitteren de fascinerende heldinnen Violetta, Rosina en gravin Almaviva in een gala-avond vol glamour en passie.

Tickets vanaf €39 Info & tickets


Liefde en lyriek met Zemlinsky en Ravel

do 12.10.2023 – 20:00
za 14.10.2023 – 15:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Als geen ander wist Ravel poëzie te creëren met de klankkleuren van het orkest. Op vraag van de alomtegenwoordige Sergej Diaghilev schreef hij muziek voor de balletvoorstelling Daphnis et Chloé, die hij nadien herwerkte in twee orkestsuites. Zijn Suite nr. 2 schetst in drie taferelen het oude Griekse liefdesverhaal.

Ravels tijdgenoot Zemlinsky werd sterk beïnvloed door Mahler. Zijn Lyrische Symphonie laat dat duidelijk zien: net als in de symfonieën van zijn grote voorbeeld stelt hij een orkest in grote bezetting op, vergezeld door twee vocale solisten.

Geniet van een avond vol grote symfonische topwerken in de akoestische rijkdom van de Koningin Elisabethzaal.

Tickets vanaf €21 Info & tickets


Openingsconcert met Sol en Elim

vr 29.09.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Het virtuoze Eerste Celloconcerto van Bohuslav Martinů, een van de mooiste cellowerken uit de twintigste eeuw, toont de lyrische kracht van de Tsjechische componist die aansluiting vindt bij zowel de barok als bij Antonín Dvořák. In de veilige handen van wereldsoliste Sol Gabetta kan onze Meesterwerken-reeks niet beter openen.

Daarnaast presenteert chef-dirigent Elim Chan twee muziekwerken op basis van Russische sprookjes: Sofia Goebajdoelina’s Fairytale Poem en Stravinski’s De Vuurvogel. In zijn partituur sloeg Stravinski met alle ingrediënten van de Russische fantastische opera radicaal een eigen weg in, en overtrof zo de stoutste verwachtingen. De Vuurvogel werd zijn visitekaartje in Parijs, waar hij een spilfiguur werd van het twintigste-eeuwse modernisme.

Tickets vanaf €21 Info & tickets


Te gast: Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen

vr 20.10.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

De Deutsche Kammerphilharmonie Bremen geniet veel aanzien in het Europese orkestenlandschap, en staat in de Elisabethzaal onder leiding van de veelzijdige Jérémie Rhorer. Als expert historische uitvoeringspraktijk dirigeerde hij al succesvol bij onder andere De Munt en de Weense Staatsopera.

De Duitse sterpianist Martin Helmchen brengt het Eerste pianoconcerto van Brahms, een aartsmoeilijk maar wondermooi werk waarin de componist intense dramatiek paart aan onstuimig brio. Daarna schittert het orkest met Tsjajkovski’s vreugdevolle Derde symfonie.

Symfonisch goud in de topakoestiek van de Elisabethzaal, in handen van deze toonaangevende specialisten!

Tickets vanaf €24 Info & tickets


Door gj