BELGIAN BUILDERS AWARDS

Marge architecten ‘Rookie of the Year’ op de Belgian Building Awards 2020

GENT, 12 maart 2020

Wie Batibouw zegt, zegt ook de jaarlijkse Belgian Building Awards in Brussel.
In de categorie ‘Rookie of the Year’ ging Marge architecten er vorige week met de hoofdprijs lopen.
Een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van het jonge ontwerpbureau uit Gent, dat ook verder durft te kijken dan architectuur.


De BBA-award ‘Rookie of the Year’ beloont jonge en beloftevolle architectenbureaus die een sterk portfolio combineren met een straf management. Andere genomineerden in 2020 waren Atelier Janda Vandergothe, BURO BAUER, net architectuur en TOOP architectuur. Toch was het volgens de jury vooral Marge architecten dat uit de band sprong.

Eclectisch portfolio?

“Zelf beschouwen we Marge minder als een architectenbureau, maar eerder als een ontwerppraktijk in de brede zin”, vertelt Steven Schreurs, die Marge in 2016 samen met Thomas Roelandts oprichtte. “In ons portfolio vind je zowel architectuur, masterplannen, design als kunstinterventies. Dat brede spectrum houdt ons fris en kritisch.”

“Bij de eerste lezing lijkt ons portfolio daardoor misschien eclectisch, maar wie dieper kijkt, ontdekt telkens dezelfde betrokken houding en een iteratief proces”, vult Roelandts aan. “Door divergentie in deelonderzoeken en mogelijkheden, en met heel veel empathie, willen we telkens haast spiraalsgewijs bij een maatproduct landen. Ongeacht het budget.”
 

Management skills

De jury van de BBA-awards loofde ook het professionele interne management van Marge. “Architectuur is een wereld van specialisatie”, zegt Schreurs. “Het is niet eenvoudig om met opzet zo breed in te zetten. Of om bewust ook heel kleine projecten te aanvaarden. Daarom is efficiënt management voor ons al vanaf dag één van vitaal belang.”

Roelandts: “Het is de sleutel om onze geliefde manier van werken om te zetten in realiteit. Om heel veel tijd te kunnen vrijhouden voor het ontwerp, zonder onszelf daarmee te treffen. Het zorgt ervoor dat we zelfs voor het kleinste project heel ver kunnen gaan voor onze klanten. Met die insteek wil Marge een aanwinst zijn voor het nu al kwalitatieve Belgische architectuurlandschap.”

Marge architecten
Sassevaartstraat 46/210
Gent 9000
Belgium
https://www.margeprojecten.be/