• Townscape – Soundcape –

Beste muziekliefhebber

Hoe klinkt een stad? Wie vandaag door de straten van Antwerpen loopt, hoort de meest diverse geluiden: auto’s, trams, flarden van gesprekken … Maar hoe klonk Antwerpen in de 15de en 16de eeuw? Anders, ongetwijfeld. Toch was de stad zeker geen oase van stilte! We kunnen ons wel een idee vormen van het geroep en geschreeuw in de straten en op markten of van de knarsende kranen in de haven. Wie graag weet welke muziek er toen in de kerken en stadspaleizen klonk, is welkom tijdens Laus Polyphoniae 2023. De editie Antwerpen. Townscape – Soundscape wordt een levendige klankband die de muziek uit de Antwerpse glorietijd doet weerklinken.

Antwerpen was een centrum van boekdrukkunst. Drukkers als Phalesius en Plantijn waren vermaard om de hoge kwaliteit van hun muziekuitgaven. Dankzij overgeleverde drukken kunnen we de historische muziek ook vandaag nog uitvoeren. Meerdere concerten tijdens ‘Antwerpen. Townscape – Soundscape’ zijn gewijd aan de Antwerpse muziekdrukken. Samen met Huelgas Ensemble, Collegium Vocale Gent, het Portugese Cupertinos of de Franse sopraan Perrine Devillers bladeren we door de partituren. Het Belgische Utopia kijkt naar beeldmotetten, een unieke druk met prachtige gravures die ook muziek bevatten. 

Johannes Ockeghem, Jacobus Barbireau, Jacob Obrecht, Andreas Pevernage, Cornelius Verdonck, Peter Philips … het zijn allemaal meesters van de polyfonie die we kunnen linken aan de stad. Hun muziek wordt door de beste internationale ensembles uitgevoerd, o.a. Blue Heron, Cappella Pratensis & I Fedeli, Le Miroir de Musique en Stile Antico. Het Belgische graindelavoix stelt met De wonderjaren en De hongerjaren een tweeluik voor over het hoogtepunt en de zwanenzang van de polyfonie in Antwerpen. 
Antwerpen. Townscape – Soundscape wordt niet alleen een vocaal festival, maar ook een instrumentaal evenement. Het Antwerps Liedboek krijgt een actuele en koldereske herinterpretatie in de handen van het muziektheatercollectief Les Âmes Perdues. Paul O’Dette, Chordophony, Zefiro Torna en Jean Rondeau brengen het mooiste werk voor luit en virginaal. Klavierspeler Mario Sarecchia en historicus Michael Pye, succesauteur van Antwerp: The glory years, bundelen de krachten voor een muzikale vertelling over het muziekleven in de Antwerpse 16de eeuw.  Jong talent ziet u aan het werk tijdens IYAP, en voor wie zelf wil bijleren over de Antwerpse (muzikale) geschiedenis, zijn er naar gewoonte boeiende lezingen en cursussen.

Laus Polyphoniae 2023 vindt plaats van 18 tot 27 augustus op diverse plekken in Antwerpen. De ticketverkoop start op 4 maart om 9 uur online.  Wie niet online kan bestellen, kan tussen 10 en 12 uur in AMUZ terecht.
Vandaag kan u alvast in preview snuisteren door het programma: hier op onze website en binnenkort in de programmakaart die u in de brievenbus zal vinden.

Bent u Vriend van AMUZ? Dan kan u op dinsdag 7 februari alvast genieten van een exclusieve toelichting op het programma van Laus Polyphoniae, door ons artistiek team.

Wij hopen alvast u in augustus te mogen verwelkomen!

Het AMUZ-team

Laus Polyphoniae 2023: Antwerpen. Townscape – Soundscape – AMUZ

Door gj