– 17/02/2023 – foto’s © ASO –

Jaap van Zweden dirigeert Beethoverns 7e Symfonie

Op donderdag 9 maart treedt Jaap van Zweden voor het eerst aan als dirigent emeritus van Antwerp Symphony. Geen beter werk om zijn terugkeer te vieren dan Beethovens Zevende Symfonie! Deze geliefde mijlpaal uit het repertoire toont de grootmeester aller symfonici bruisend van levenslust.

Door muziek te verbinden aan persoonlijke reflectie trad Schubert in de voetsporen van Beethoven. Zo ontpopte hij zich tot de meest poëtische componist ooit, althans tot de komst van Richard Strauss. Beide componisten lieten een ruim oeuvre ontroerende liederen na vol emotionele subtiliteiten, voor dit programma georkestreerd op maat van het bronzen stemgeluid van Matthias Goerne en onder de gepassioneerde leiding van onze dirigent emeritus. 

Tickets vanaf €20

do 09.03.2023 – 20:00
za 11.03.2023 – 15:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Info & tickets

Lees: 9 sleutelmomenten in Jaaps carrière


KIDconcert: Romeo & Julia

za 18.03.2023 – 16:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent
zo 19.03.2023 – 11:00 & 14:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

In Verona kunnen de Montacci’s en de Capuletti’s elkaars bloed wel drinken, maar wat gebeurt er wanneer twee leden van beide families hopeloos verliefd op elkaar worden? Romeo en Julia heten ze en ze zijn vastbesloten om de kinderachtige ruzie tussen hun families niet in de weg te laten staan van hun geluk.

Maestro Dirk Brossé dirigeert ondertussen muziek van Prokofjev tijdens deze KIDversie van Shakespeares Romeo en Julia, het legendarische theaterstuk dat 400 jaar na datum nog steeds elk verhaal over verliefde tieners met kibbelende schoonfamilies inspireert. 
 

Tickets: -12 jaar: €15 / +12 jaar: €21

Info & tickets


Seizoen 2023 – 2024 komt eraan!

Noteer donderdag 9 maart alvast in de agenda, want dan laten we het programma voor het seizoen 2022-2023 op je los en start de herabonnering voor bestaande abonnees.

Ben je Vriend van het orkest? Dan krijg je op maandag 6 maart al een exclusieve preview op het nieuwe seizoen en koop of verleng je je abonnement vanaf 7 maart.
 Meer info over onze Vriendenwerking


Katsjatrian en de Nieuwe Wereld

vr 24.03.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Van alle romantische vioolconcerto’s schreef Max Bruch misschien wel het meest rijke en verleidelijke. Sterviolist Sergej Katsjatrian, winnaar van de Elisabethwedstrijd voor viool in 2005, bewijst die straffe uitspraak maar al te graag. Ook voor Dvořáks Negende symfonie worden de superlatieven niet gespaard. Op het hoogtepunt van zijn carrière trok de Tsjechische componist naar de Verenigde Staten, om er op zoek te gaan naar de klank van de ‘Nieuwe Wereld’. De première van zijn negende was de grootste triomf uit Dvořáks carrière en tot op vandaag is het werk nog steeds de meest uitgevoerde én meest gesmaakte symfonie uit het hele repertoire. 

Tickets vanaf €20

Info & tickets


De Johannespassie van Bach

vr 31.03.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Wie Pasen zegt, zegt Bach. Toegewijd aan deze waardevolle traditie brengt het Antwerp Symphony Orchestra samen met het Vlaams Radiokoor de Johannespassie onder leiding van Philipp von Steinaecker. De protegé van wijlen Claudio Abbado staat bekend om zijn fijngevoelige omgang met het barokrepertoire.

De Johannespassie wordt ook wel ‘de enige opera van Bach’ genoemd dankzij de dramatische scènes en Bachs onnavolgbare gevoel voor muzikale theatraliteit – het huiveringwekkende openingskoor Herr, unser Herrscher zet meteen de toon.
 

Tickets: €20

Info & tickets

Jaap van Zweden dirigeert Sjostakovitsj

vr 21.04.2023 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
za 22.04.2023 – 20:00
Theater Heerlen, Heerlen

Wanneer dirigent emeritus Jaap van Zweden de bok beklimt, belooft dat vonken en vuur. Wie de veelzijdigheid van de Nederlandse dirigent zelf wil beleven, zit gebeiteld met de Zevende symfonie van Sjostakovitsj op het programma. Van bescheidener omvang, maar niet minder meeslepend, zijn Mozarts pianoconcerto’s. Kirill Gerstein staat wijd en zijd bekend als een van de beste vertolkers, en laat het klavier zingen met Mozarts sprankelende Zeventiende
 

Tickets vanaf €20

Info & tickets


Het Requiem van Verdi met Philippe Herreweghe

do 27.04.2023 – 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
vr 28.04.2023 – 20:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent
za 29.04.2023 – 20:00

Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Groot was ieders verbazing toen het Italiaanse operagenie Giuseppe Verdi zijn publiek plots een requiem voorschotelde. Toch is het resultaat Verdi pur sang: het Dies Irae en Rex Tremendae zijn zinderende brokken energie, de vier solisten zorgen voor enkele intieme passages en het hele werk dooft langzaam uit in een toon van nijpende vertwijfeling. Philippe Herreweghe laat koor en orkest schitteren in een van de grote favorieten uit het koorrepertoire. 

Tickets vanaf €20

Info & tickets

Door gj