– Pelgrimstocht doorheen het 34ste KOORLINKseizoen –

Ingetogen en met enige schroom trekt het Vlaams Radiokoor op pelgrimstocht, dwars door het leven heen: langs de bergen en dalen van onze ervaringen, meanderend doorheen de emoties die ons ons maken. De Missa Syllabica van Arvo Pärt zorgt met verstilde en abstracte kracht voor houvast tijdens de tocht. Bij Ein Wallfahrtslied is er ruimte om de angst voor het eindige te omarmen, en ook Cyrillus Kreek staat stil bij onze emotionele kreten om hulp en verlossing in zijn Palms of David. Met Ēriks Ešenvalds In Paradisum lijkt de mensheid de verlossing, het paradijs te vinden. ‘Een engelenkoor zal je opwachten, moge je eeuwige rust vinden.’
Vlaams componist Rudi Tas blikt in Atmospheres vol weemoed terug op de liefde en de broosheid van het leven. Hij baseerde het koorwerk op het gedicht Strings in the earth and air van James Joyce.


Be like the bird that, pausing in her flight awhile on boughs too slight, feels them give way beneath her, and sings, knowing she hath wings.
‘Wees zoals een vogel, even pauzerend op een te dun takje, voelend dat het haar gewicht niet kan houden, maar die lacht en zingt omdat ze weet dat ze vleugels heeft’.

De Canadese componiste Abbie Betinis componeerde in 2009 een prachtige melodie, en maakte daarbij gebruik van deze tekst van de Franse schrijver en dichter Victor Hugo. Ze schreef deze canon geïnspireerd door haar eigen strijd tegen kanker en draagt hem op aan een innovatieve meisjesschool in West Virginia. “May they continue to educate, empower and inspire each girl to know that “she hath wings”.

Met deze melodie en tekst in gedachten ging Johannes voor deze productie op zoek naar nieuwe, meestal ongekende, uitdagende koormuziek die zowel vormelijk als inhoudelijk niemand onberoerd laat. Amaranthe voert ook ‘Be like the Bird’ op, een compositie geschreven door Vlaams componist Hans Helsen, voor en opgedragen aan Amaranthe. In de uitwerking van deze a capella productie liet Amaranthe zich andermaal bijstaan door de ongeëvenaarde bewegingscoach Panda van Proosdij (NL).


Amaranthe werd World Champion in de categorie Musica Contemporanea met 93% & World Champion in de categorie Vocal ensembles and chamber choirs of equal voices met 98,38% (op de World Choir Games 2021).


KOORCONCERTEN
DIE JE NIET WIL MISSEN

Kunt u niet altijd aanwezig zijn op onze concerten, dan kunt u ons
toch steunen door (een veelvoud van) 50 euro over te maken op onze rekening BE46 8334 0589 9493 met vermelding
“Steun + een mailadres waarop we je kunnen contacteren”. 

Per 50 euro heeft u recht op twee concerttickets.


Copyright © 2022 KOORLINK vzw, All rights reserved.

http://www.koorlink.beinfo@koorlink.be
KOORLINK vzw
Zirkstraat 24/21
2000 Antwerpen
België

Door gj