Vrijdag 27 augustus JOSQUIN-dag

Vandaag is het exact 500 jaar geleden dat Josquin stierf in Condé-surl’Escaut, een stadje dat momenteel in Noord-Frankrijk ligt. Als een VIP werd hij begraven voor het hoogaltaar van de Notre-Dame de Condé. Op zijn grafsteen was een gedicht gebeiteld:

Chy gist Sire Josse depres 
Prevost de cheens fut jadis 
Priez Dieu pour les trepassés 
Qui leur donne son paradis 
Trepassa l’an 1521 le 27 d’aoust 
Spes mea semper fuisti 

Hier ligt meester Josse Depres,
die voorheen proost was van deze plaats.
Bid God voor de overledenen,
dat Hij hun Zijn paradijs verleent.
Hij overleed in het jaar 1521 op 27 augustus.
Gij zijt altijd mijn hoop geweest.

We brengen hulde aan de componist, in AMUZ, 150 kilometer de Schelde stroomafwaarts van Condé-sur-l’Escaut, en bij u thuis. Het Belgische ensemble Vox Luminis zingt virtueel de Missa L’homme armé super voces musicales.  Klara zendt het programma De zomer van Klara uit vanuit AMUZ, evenals de concerten van Cappella Pratensis en Huelgas Ensemble. Cappella Pratensis presenteert muziek van Josquin des Prez in relatie tot de kunst van de retorica en Huelgas Ensemble eert de toondichter met het programma In memoriam Josquin des Prez, met onder andere een wereldcreatie van Jörg Schnepel, ter herinnering aan Josquin.

Vox Luminis
Missa L’homme armé super voces musicales


10 uur: Kyrie & Gloria
11 uur: Credo
12 uur: Sanctus
13 uur: Agnus Dei


Vr 27.08.2021, hier online om 10, 11, 12 & 13 uur

De zomer van Klara@LausPolyphoniae
Radio-uitzending


Nicole Van Opstal praat o.a. met musicologen Eric Jas, Willem Elders en David Burn over de populariteit van Josquins muziek in de renaissance en zijn impact op de verdere ontwikkeling van de Europese muziek.


Vr 27.08.21, live op Klara van 14 tot 16 uur en hier online te beluisteren

Cappella Pratensis
Josquin en de kunst van de retorica


Dankzij contacten met kunstenaars en intellectuelen raakte Josquin ook beïnvloed door de ideeën van het humanisme. Cappella Pratensis biedt u via de muziek een inkijk in de Italiaanse literaire wereld van toen. Van Savonarola, beroemd vanwege zijn virulente redevoeringen, werd deze tekst ingelezen door Marco Beasley.

Vr 27.08.2021, live @ AMUZ & Klara & hier online om 16 uur

Huelgas Ensemble
In memoriam Josquin des Prez

Paul Van Nevel brengt een concert doordrongen van melancholie en afscheid, met chansons en motetten van Josquin zelf, maar ook van Nicolas Gombert, Antoine Brumel én van een hedendaags componist. In opdracht van AMUZ en Huelgas Ensemble componeerde de Duitser Jörg Schnepel, die renaissanceluit studeerde bij Paul O’dette en de muziektaal van de renaissance door en door kent, een elegie op de dood van Josquin. Een wereldprimeur tijdens Laus Polyphoniae 2021!

Vr 27.08.2021, live @ AMUZ & Klara & hier online om 20 uur

Naar de volledige festivalagenda

Copyright © 2021 AMUZ, All rights reserved.
AMUZ – Kammenstraat 81 – 2000 Antwerpen – www.amuz.be

Door gj